FOR MINNEBOKA: Opprykk på 17 års i 1978

Ja, 23. september 1978 er ein stor dag i VRF si historie. På dagen 40 år etter tek vi dykk med tilbake til Langevåg stadion. Det er siste serierunde i øvste kretsserie på Sunnmøre. Stoda før avspark er slik:

1. Langevåg

2. Brattvåg – der Eldar Tandstad spela

3. VRF

Men avstanden var ikkje større enn at alle tre kunne vinne. Kampprogrammet i siste serierunde var slik for topplaga:

Langevåg – VRF

Spjelkavik – Brattvåg

VRF var knappast omsnakka i nokon sin munn som opprykkskandidat. Kun siger i Langevåg var godt nok. Men heller ikkje det hjelpte dersom Brattvåg slo Spjelkavik. Kampane gjekk sjølvsagt samstundes.

Sidan sjansen var så liten reiste vi til Langevåg utan press på oss. Eit historisk VRF-lag på fleire måtar. Med seks spelande trenarar. Og eit UK (uttakskomite) på tre personar som tok ut laget. Kva slags tøys var dette…? Eit lag som arbeidde med seks-vekers-planar, der kvar trenar leia treningane ei veke kvar. Alt gratisarbeid.

1. omgangen i Langevåg på sleip, men ganske bra grasbane vart mållaust. Med eit visst trykk til heimelaget. I pausa fekk vi melding om Brattvåg- problem i Spjelkavika. Ei lita oppmuntring, om ikkje anna. Alt håp var ikkje ute.

I 2.omgang vart VRF «rævkøyrde». Stort press til Langevåg. Fleire gonger hektisk framfor VRF-målet. Ein gong vart vi redda på mirakuløst vist. I Sunnmørsposten skildra med foto og tekst slik: «Nils Fet (t.v) og Atle Hole stormet til for å stoppe Arild Andersen i midten. For seint. I neste brøkdels sekund konstaterer Langevåg-angriperen at keeper Alnes ved hjelp av bakdelen – og deretter venstre arm – har lykkes stoppe ballens ferd på fem-meterstreken. Her var Langevåg bare et hundredels sekund fra 3.div. Lynkjapp reaksjon av keeper.»

Men det skulle bli verre for Langevåg. VRF har nokre visittar framover, og godt ut i andre omgang får gjestane frispark frå drygt 25 meter. Per Hole tek god, gamaldags rennefart og blæs ballen i mål bak Kjell Sandvik. To dagar etter eigen 27 års dag scorar Per Hole sitt viktigaste mål i karrieren. For VRF held unna på Langevåg stadion og Spjelkavik slår Brattvåg 4-1. VRF er oppe!

Pål Rune hadde to KM i langrenn i ballast då han vart kasta inn på VRF sitt A-lag som 16-åring. I høgre back-posisjon. Ganske så raskt vart han fast spelar, på eit lag som kunne forsvare seg. Eigentleg stikk i strid mot alle naturen sine lover, men denne sesongen med seks spelande trenarar, heldt VRF nullen i tolv av 18 seriekampar. Med ei forsvarrekkje der ingen spelar var over 180 cm høge!

Meir om laget på Langevåg stadion 23. september 1978:

Målmann: Leiv Alnes (23)

Backar: Pål Rune Fet (17), Nils Fet (28)

Stopparar: Ole Jostein Fet (23), Atle Hole (22)

På midtbana var Einar Fet (34) og Bard Erstad (35) dei eldste, og laget sine særs viktige gallei-slavar. Ole Bjørn Fiskerstrand (ca 27) kom til VRF nettopp frå Langevåg, og for han var det heilt sikkert ein spesiell dag. Ole Bjørn blomstra opp i VRF etter overgangen. Elles var Per Hole (27) VRF sin kraftangripar, medan Bjarne Alnes (30) var om-skulert frå målmann og kunne spele både i angrep og forsvar. Halvard Erstad (28) hadde laget sin mest presise venstrefot, medan  John Johansen likte «å lø» skotkanona – gjerne frå langt hald – noko som betalte seg på SIF stadion i fyrste seriekamp våren etter.  Av den yngre garde er eg litt usikker på kven som spela akkurat denne kampen. Men laget hadde på denne tida fine talent i Hallgeir Urke (19), Øyvind Fet (18) og Magne Nilsen (18).

Dette var altså siste gong eit lag frå Sykkylven kommune kvalifiserte seg for spel på nivå tre i norsk fotball. Gratulasjonane går i fyrste rekkje til bursdagsguten på høgrebacken, Pål Rune Fet. 57 år i dag. Men også til matchvinnaren Per Henning Hole som vart 67 år 21. september.

Faktisk burde VRF vore på Langevåg stadion og ete kake i dag – kan hende har dei vore…?!?

Neste sesong skal FK Sykkylven etter alle solemerke spele på nivå seks i norsk fotball.

Atle Hole

1978: Spelande trenar/midtstoppar

2018: Nettside-skribent

PS. Langevåg var særs gode taparar. Champagne-flaskene dei hadde kjøpt til seg sjølve før kampen, levert dei høfleg over i VRF-garderoben etter at nederlaget var eit faktum

Publisert: Søndag 23. September 2018 Kl. 15:37
Likar du kart og data, og er 14-26 år…?
I så fall bør du lese denne saka nøye
Årsmøte i Velledalen IL 25.juni
VIL-leiar, Ove Inge Skylstad, melder at det vert halde årsmøte for 2019 den 25.juni
Les meir (06.06.2020)
Holetindane trimpost vil ha besøk
Nils Terje Skylstad melder til VIL-Nett at Holetindane trimpost har smelta fram i dagen.
Det gode rykket i Koldabakken
Ho starta saman med mora Malene og bestemora Bjørg, men litt ut i løpet hadde Mathea eit rykk på lur.
Constantin sette rekord i Koldabakken
Rekord-deltaking då Koldabakken Grand Prix vart avvikla under gode forhold torsdag 4.juni.
Les meir (04.06.2020)
Velledalen IL takkar grasrotspelarane sine for 2638 kroner i mai
Les meir (01.06.2020)
1.juni er siste dag av trimpost-vandringa.
Oppslutninga har vore enorm. No står berre innleveringa og premietrekkinga att.
Les meir (31.05.2020)
Motbakkeløp sprint på Hole 4.juni
Friidrettsleiar Bøe melder at Koldabakken Grand Prix vert arrangert torsdag 4.juni på kveldstid.
Les meir (30.05.2020)
Sterkt VIL-trekløver med fødselsdag 29.mai
Minst tre VIL-medlem hadde fødselsdag fredag 29.mai. Les kven.
Les meir (30.05.2020)